Кримінал
Обійшовся штрафом: В Кам’янському суд покарав керівника приватного Музею Бойової Слави за спробу контрабанди двох ікон

Обійшовся штрафом: В Кам’янському суд покарав керівника приватного Музею Бойової Слави за спробу контрабанди двох ікон

Баглійський районний суд Кам’янського (Дніпропетровська обл.) визнав громадянина винним у замаху на незаконне переміщення культурних цінностей через митний кордон. Мова йде про керівника приватного Музею Бойової Слави часів Другої Світової війни при благодійному фонді «Пам’ять» та директора магазину з продажу антикваріату.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 22 грудня.

У серпні 2022 року на американському інтернет-сайті чоловік домовився з іноземцем про продаж йому двох ікон із зображеннями «Ісуса Христа» та «Божої Матері». При цьому, він не отримав свідоцтво про право на вивезення культурних цінностей з території України.

Під вигаданим іменем обвинувачений оформив митну декларацію на міжнародне поштове відправлення до Німеччини. Ікони помістив до бандеролі без пояснювального тексту щодо вмісту і віддав працівникам Укрпошти.

Дії кваліфікували як закінчений замах на контрабанду, тобто переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю культурних цінностей (ч.2 ст.15, ч.1 ст.201 ККУ).

У суді чоловік вину не заперечував, говорив, що усвідомив вину і жалкує.

Обираючи покарання, суд врахував, що обвинувачений вперше притягується до кримінальної відповідальності, займається благодійністю, допомагає Збройним Силам України, має декілька державних та обласних відзнак. Указом Президента України від 21.11.2008 року нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, має пам’ятну медаль «За вагомий внесок у розвиток Дніпропетровської області», нагороджений відзнакою голови облдержадміністрації «За розвиток регіону», нагороджений Орденом святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня.

Законом за контрабанду передбачено від 3 до 7 років позбавлення волі (ч.1 ст.201 ККУ).

Але, зважаючи на пом’якшуючі обставини, суд погодився призначити менш суворе покарання, аніж передбачено законом, - штраф у 187 тис. грн. Крім того, ікони, які намагався продати обвинувачений, конфіскують у дохід держави.

Читайте також: ЗМІ: 40% українців хочуть, щоб проросійські депутати зникли з ВР, - соцопитування;

15-та армія світу б’є другу: Україна стрімко піднялась у рейтингу армій світу;

2023-01-06 12:30:00
true
Відео Дня







Архів Новин